Mistä sähköä mökille?

Sähkönhinta on ripeässä kasvussa ja sähkön siirtohinta on ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan, joka saa monet miettimään, mistä ja miten saada vaihtoehtoista sähköä mökille? Etenkin, jos mökkikäyttö rajoittuu muutamaan käyntiin vuodessa, tuntuu kohtuuttomalta maksaa sähköyhtiölle joka kuukausi perusmaksua, vaikkei sähköä käyttäisikään.

Aurinkosähköä mökille

Yksi vaihtoehto mökin sähköistykseen on aurinkosähkön käyttö mökillä. Tällöin et ole riippuvainen sähköyhtiöstä eikä sähköliittymän vuoksi kulje perusmaksua. Mökin sähköistäminen auringolla vaatii kertainvestoinnin ja sen jälkeen voit vaan nauttia sähköstä ilman kuluja. Aurinkosähköä varten tarvitsee sijoittaa laitteistoon, johon kuuluu:

  • Aurinkopaneelit
  • Invertteri
  • Akusto
  • Latausvahti

Aurinkopaneeli on se järjestelmän osa, joka muuntaa auringon valoenergiaa sähköenergiaksi. Paneeliston sähkö viedään latausvahdille, joka taas lataa akustoa oikealla jännitteellä ja huolehtii ettei ylilataa akkuja. Akustoa tarvitaan sähkön varastoimista varten. Ja invertterillä taas muunnetaan akun jännite 230 voltin jännitteeksi, jolla pyörii suurin osa kodinkoneista.

Aurinkopaneelien ja akuston määrä on hyvä mitoittaa kulutuksen mukaan. Jos käy harvemmin mökillä, on aurinkosähköjärjestelmällä enemmän aikaa ladata akut täyteen. Jos taas mökillä käynti on tiheämpää ja laitteita on enemmän käytössä, on akkukapasiteetin oltava isompi ja paneeleitakin enemmän, jotta akku ehtii mökkikäyntien välissä latautua täyteen. Ylisuureen järjestelmään on turha investoida rahaa, mutta liian pienestä ei taas saa kaikkea hyötyä irti. Aurinkosähköjärjestelmien myyjillä on yleensä jonkinlaiset laskurit, joilla voit arvioida aurinkosähköjärjestelmän oikeaa mitoitusta.

Aurinkosähköjärjestelmän myyjät voivat myös tehdä kotikäyntejä ja kartoittaa järjestelmän kokoa. Kannattaa kuitenkin huomata, että osa myyjistä tarjoaa käynnin ilmaiseksi ja osa taas veloittaa pelkästä käynnistä jo 500 euroa.

 

Aurinkokennolämmitin

Mökin lämmittämistä ei tarvitse tehdä sähkön avulla, voit sähköntuotannon lisäksi hyödyntää aurinkoenergiaa myös mökin lämmitykseen. Sitä varten tarvitset aurinkokennolämmittimiä, jotka asennetaan esimerkiksi katolle. Auringonvalo lämmittää kennoja, joista lämpöenergia siirretään mökin sisälle, jossa se vapautetaan. Aurinkokennolämmittimiä on mahdollista asentaa myös osaksi mökin lämmitysjärjestelmää. Aurinkoisella säällä muun energiankäyttö pienenee ja voit säästää sähkölaskussa.

 

Aurinkopuhallin

Jos haluat hyödyntää aurinkoenergiaa mökin ilmanvaihdossa, onnistuu se aurinkopuhaltimella. Niitä on esimerkiksi seinään asennettavia, jossa on seinän ulkopuoelle tuleva pieni kiinteä aurinkopaneeli, joka auringonvalon vaikutuksesta saa propellin pyörimään ja aikaansaa ilmanvaihdon.