Parketin hionta uuteen uskoon

Tiesitkö, että vanhaa parkettilattiaa ei ole pakko uusia tai vaihtaa laminaattilattiaan, vaan sen voi hioa kuntoon? Vanhan parketin hiominen ja lakkaus palauttaa parketin kunnon ja saa näyttämään uudelta. Lakkauksen lukumäärää säätämällä voidaan vaikuttaa lattian lopulliseen sävyyn. Lisäksi parketin kunnostaminen on edullisempaa kuin lattian uusiminen.

Ammattilainen hioo parkettia painavalla hiomakoneella ja vanhan kuluneen lakan alta tulee nopeasti esiin puupinta. Kun karkea hionta on tehty, on seuraavana vuorossa ylikittaus. Notkea tahna levitetään leveän teräslasta avulla.

Paasaus parquet_floor_1633359672-200x300 Parketin hionta uuteen uskoon
Parkettilattian hionta

Karkea hiomapaperi vaihdetaan hienompaan ja parketti hioontuu puhtaaksi. Tämän vaiheen jälkeen parketti hiotaan vielä hienolla hiomapaperilla. Pölyt poistetaan ja on aika lakata parketti. Pohjalakkaa levitetään kolmisen kerrosta teräslastalla. Sen jälkeen levitetään yksi kerros pintalakkaa ja lopuksi viimeistellään valkolakalla, joka levitetään huopalastalla.

Uuden kuosin saanut parkettilattia saa kuivua rauhassa pari päivää ja pari viikkoa sen jälkeen on oltava lattian kanssa varovainen.

 

Tiesitkö?

Parkettilattia on materiaaliltaan aitoa puuta, mikä elää ympäröivien olosuhteiden mukaan. Jotta parketti pysyy kunnossa mahdollisimman pitkään, on hyvä pitää huoneilman lämpötila sekä kosteus mahdollisimman tasaisena. Sopiva lämpötila parketille on noin 18-24 astetta ja ilmankosteusprosentti on hyvä pitää neljänkymmenen ja kuudenkymmenen välillä. Jos käytössä on lattialämmitys, ei lämmitystä parane säätää yli 27 asteen ja lämpötilan säätö kannattaa tehdä vaiheittain muutama aste kerrallaan.

Parkettilattiaa on hyvä imuroida säännöllisesti suuttimella tai harjaspäällä, jotta lattia pysyy puhtaana, eikä naarmuunnu. Jos lattialle roiskuu nestettä, on se hyvä poistaa heti. Parketti on hyvä pestä pienellä määrällä vettä, ettei vesi ehdi imeytyä parkettiin.

Parketin puhdistaminen onnistuu ilman pesuainetta ja on jopa suotavaa. Jos lika on lujasti kiinni, voi neutraalin ph-arvon omaavaa pesuainetta käyttää hieman. Rasvaiset tahrat irtoaa parketista mineraalitärpätillä. Veritahrat irtoaa kylmällä vedellä.

Huonekaluihin kannattaa laittaa huopatassut, jotta parketti ei naarmuunnu. Hiekanjyvät kannattaa siivota säännöllisesti.

 

Tiivistettynä:

  • Parketin voi hioda ja lakata kuntoon
  • Parketille sopiva lämpötila on 18-24 astetta
  • Parketin voi imuroida
  • Parketin pesu pienellä vesimäärällä ja miedolla pesuaineella
  • Rasvaiset tarhat irti mineraalitärpätillä

 

Parketin hionnan hinta on noin 20-30 euroa neliömetriltä. Hintaan vaikuttaa neliöiden määrä ja lattian muoto. Avonainen, yhtenäinen tila on huomattavasti helpompi ja nopeampi hioa, kun taas useampaan huoneeseen jakaantunut tila on työläämpi.

Parketin valintaan vaikuttaa moni asia. Lattia on nimittäin paljon muutakin kuin vain alusta kävellä. Lattia, yhdessä seinien ja katon kanssa, luo huoneen tunnelman. Lattia on huoneiston perusta. Seinä ja katto on helppo maalata uudestaan, mutta lattia on pysyvämpi. Lattian ulkonäkö ja sen väri, pinta, kovuus ja kuviointi vaihtelee suuresti eri puulajien välillä.

Tumma parketti tuo lämpöisen ja kodikkaan tunnelman, mutta imee valoa enemmän mitä vaalea parketti. Vaalea parketti tuo tilan tuntua. Lakkapintainen lattia heijastaa öljyttyä enemmän valoa. Mattapinta on karheampi mitä lakattu.

Parkettilattian asennussuuntakin kannattaa miettiä. Yleensä parketti asennetaan kohti ikkunaa.

 

Parkettilattian siivouksen toimenpiteet

  1. Poista irtoroskat ja pölyt
  2. Poista matot
  3. Puhdista parkettilattia mikrokuitumopilla tai laminaattimopilla

Vältä siirtelemästä huonekaluja siivouksen ajaksi, ettei lattia naarmuunnu.