Kuinka ostaa bitcoineja

Viimeisten kymmenen aikana on syntynyt uusia virtuaalivaluuttoja kuin sieniä sateella. Näistä tunnetuin ja kirjoitushetkellä suurin virtuaalivaluutta on bitcoin.

Bitcoin on täysin digitaalinen kryptovaluutta, joka perustuu lohkoketjuteknologiaan. Bitcoinin sisäistäminen vaatii ymmärrystä lohkoketjuteknologian toimintaperiaatteelle. Lohkoketjuteknologia saattaa olla monelle melko hankala käsite ymmärtää monimutkaisuutensa takia, mutta toivon mukaan pääset jyvälle perusideasta tämän artikkelin avulla.

Lohkoketju eli blockchain on yksi palapelin palanen, joka koostuu matemaattisista algoritmeista. Lohkoketju on siis jono yhteenliittyneitä lohkoja, muodostaen pitkän lohkoketjun, eli blockchainin.

Uudet lohkot eivät voi kiinnittyä lohkoketjuun mihin kohtaan tahansa, vaan sisältämänsä edellisen lohkon tiivisteen vuoksi kytkeytyy automaattisesti toiseksi uusimpaan lohkoon.

Lohkot itsessään pitävät sisällään tietokantaa transaktiosta, eli siirroista. Lohkoketju onkin eräänlainen digitaalinen kirjanpito.

Lohkoketjun yksi käänteentekevä idea on hajauttaminen. Tietokanta ei ole vain yksittäisellä tietokoneella, vaan se on hajautettu jopa miljoonien eri tietokoneiden muistiin. Tämä taas tekee lohkoketjuista turvallisen ja lähes mahdottoman murtaa, sillä lohkojen historian muuttaminen vaatisi lohkon uudelleenluomisen ja muutos tulisi tehdä myös kaikkiin edeltäviin lohkoihin.

Bitcoin juontaa juurensa vuoteen 2008 ja sen perustaja toimi Satoshi Nakamoto. Vielä vuonna 2021 ei tiedetä, kuka tämä perustaja oikeasti on ja onko bitcoinin takana vain yksi henkilö vai ryhmä ihmisiä. Oli miten oli, tämä perustaja tai perustajataho on tänä päivänä yksi maailman rikkaimmista kymmenien miljardien eurojen nettovarallisuudellaan.