Äitienpäivä on äitiyttä kunnioittava päivä, jota noudatetaan eri muodoissa kaikkialla maailmassa. Yhdysvalloissa äitienpäivä pidetään 9. toukokuuta 2021. Anna Jarvis loi äitienpäivän amerikkalaisen inkarnaation vuonna 1908 ja siitä tuli Yhdysvaltain virallinen loma vuonna 1914. Jarvis myöhemmin tuomitsi loman kaupallistamisen ja käytti loppuelämänsä yrittäen poistaa sen kalenterista. Vaikka päivämäärät ja juhlallisuudet vaihtelevat, äitienpäivänä perinteisesti tarjotaan äideille kukkia, kortteja ja lahjoja.
Äitienpäivän historia
Äitien ja äitiyden juhla voidaan jäljittää muinaisiin kreikkalaisiin ja roomalaisiin, jotka järjestivät festivaaleja äiti-jumalattarien Rhea ja Cybele kunniaksi, mutta selkein moderni ennakkotapaus äitienpäivälle on varhaiskristillinen festivaali, joka tunnetaan nimellä Mothering Sunday.
Ajan myötä äitiyssunnuntain perinne muuttui maallisemmaksi lomaksi ja lapset lahjoittivat äidilleen kukkia ja muita kiitoksia. Tämä tavan suosio haalistui ennen kuin se sulatui Yhdysvaltain äitienpäivään 1930- ja 1940-luvuilla.
Ann Reeves Jarvis ja Julia Ward Howe
Yhdysvalloissa vietetyn äitienpäivän alkuperä on peräisin 1800-luvulta. Sisällissotaa edeltävinä vuosina Ann Reeves Jarvis Länsi-Virginiasta auttoi perustamaan äitienpäiväkerhoja opettamaan paikallisia naisia huolehtimaan lapsistaan oikein.
Näistä seuroista tuli myöhemmin yhdistävä voima alueella, joka oli edelleen jakautunut sisällissodan aikana. Vuonna 1868 Jarvis järjesti äitien ystävyyspäivän, johon äidit kokoontuivat entisten unionin ja liittovaltion sotilaiden kanssa edistämään sovintoa.
Toinen äitienpäivän pioneeri oli Julia Ward Howe. Vuonna 1870 Howe kirjoitti äitienpäivän julistuksen, toimintakehotuksen, jossa pyysi äitejä yhdistymään maailmanrauhan edistämiseksi. Vuonna 1873 Howe kampanjoi äitien rauhanpäivän järjestämiseksi 2. kesäkuuta.
Anna Jarvis
Virallinen äitienpäiväloma syntyi 1900-luvulla Ann Reeves Jarvisin tyttären Anna Jarvisin ponnistelujen seurauksena. Äitinsä kuoleman jälkeen vuonna 1905 Anna Jarvis ajatteli äitienpäivää keinona kunnioittaa äitien lapsille tekemiä uhrauksia.
Saatuaan taloudellisen tuen Pihladelphian tavaratalon omistajalta John Wanakerilta, hän järjesti toukokuussa 1908 ensimmäisen virallisen äitienpäiväjuhlat metodistikirkossa Graftonissa, Länsi-Virginiassa. Samana päivänä tuhannet ihmiset näkivät myös äitienpäivätapahtuman yhdessä Wanamakerin vähittäiskaupassa Philadeplhiassa.
Ensimmäisen äitienpäivän menestyksen jälkeen Jarvis – joka pysyi naimattomana ja lapsettomana koko elämänsä – päätti nähdä lomansa lisättävän kansalliseen kalenteriin. Väittäen, että amerikkalaiset loma-ajatukset olivat puolueellisia miesten saavutuksiin, hän aloitti massiivisen kirjeenkirjoituskampanjan sanomalehdille ja merkittäville poliitikoille ja kehotti ottamaan käyttöön erityisen äitienpäivän.
Vuoteen 1912 mennessä monet osavaltiot, kaupungit ja kirkot olivat ottaneet äitienpäivän vuosittaiseksi lomaksi ja Jarvis oli perustanut äitienpäivän kansainvälisen järjestön edistämään hänen asemaansa. Hänen sinnikkyytensä palkittiin vuonna 1914, kun presidentti Woodrow Wilson allekirjoitti toimenpiteen, jolla virallisesti nimettiin toukokuun toinen sunnuntai äitienpäiväksi.