Toimiva koti – Näillä vinkeillä teet kodistasi toimivan

Oman kotisi suunnittelussa voit toteuttaa omia toiveitasi. Neliöt ja perheenjäsentesi määrä asettaa kotisi suunnittelulle ehtoja. Järkevällä suunnittelulla ja toimivalla yhteistyötllä voit saada pienestäkin kodista toimivan ja tilavan tuntuisen. Kun kaikille tavaroille on omat paikkansa ja tavarat palautetaan aina takaisin omille paikoilleen, tulee elämisestä viihtyisää ja kodikasta.

Pienten lasten vanhempien on hyvä suosia helppohoitoisia pintoja, sekä kestäviä kalusteita. Avoimessa vähäkalusteisessa tilassa on helppo silmäillä lastensa puuhia. Varttuessaan lapset yleensä kaipaavat enemmän yksityisyyttä ja itsenäisyyttä ja näin ollen omaa huonetta. Myös toinen vanhemmista saattaa tarvita rauhallisen tilan etätyölleen ja harrastuksilleen. Ilman sen suurempaa remonttia voit tehdä talossasi käänteentekeviä muutoksia: esimerkiksi muuttaa olohuone makuuhuoneeksi ja niin edelleen.

Vinkkejä:

 • Saat lisää lattiatilaa kiinnittämällä hyllyt ja kaapit seinään kiinni, esimerkiksi sängyn yläpuolelle
 • Olohuone ja keittiö voi olla samassa tilassa ja sohva voi toimia tilanjakajana
 • Keittiön kaapit ja työtilat kiertävät seiniä

Vaihtoehdot toimivan kodin sisustukseen

Toimivan kodin sisustuksessa vaihtelu virkistää. Tilan tarve tai uuden huonekalun ostaminen saa helposti aikaan monenmoisia muutoksia. Pienetkin muutokset sisustuksessa antaa uutta ilmettä.

Paasaus kitchen_table_1633762116-300x200 Toimiva koti - Näillä vinkeillä teet kodistasi toimivan
Toimivan kodin sisustus

Aloita tilankäytön suunnittelu pohtimalla eri perheenjäsenten tarpeita ja toiveita. Pohtikaa yhdessä perheenjäsenten kanssa vaihtoehtoja ja niiden toimivuutta. Useimmiten parhaaksi järjestelyksi osoittautuu käytännöllisin ja yksinkertaisin ratkaisu.

Jos ikkunoista käy veto

Ikkunoiden tiivistäminen on toimenpiteistä tärkein. Veto vähenee ja sähköenergiaa säästyy. Ikkunalasien kittaukset ja lasilistat on hyvä kunnostaa. Myös karmin ja seinän välinen rako on syytä tiivistää. Paksut verhot eristää hyvin kylmää. Vaikka ikkuna ei täysin tiivis olisikaan, syntyy ikkunan ja verhon väliin ilmatasku, eikä kylmä läpäise verhoja. Huomio, ettei verhot peitä lämpöpattereita.

Lämpöpatterit kannattaa ilmata. Tämän voit tehdä hyvin itsekin, tarvitset vain pienen ilmausavaimen. Etenkin yläkerrosten pattereihin kertyy helposti ilmaa, joka haittaa patterin toimintaa.

Paasaus air_conditioner_1633762371-300x200 Toimiva koti - Näillä vinkeillä teet kodistasi toimivan Ilmalämpöpumppu säästää lämmitysenergiaa ja kuluttaa noin puolet tai jopa kolmasosan suorasähköön verrattuna.

Suunnittelu ei vaadi ohjelmistoja

Voit suunnitella huoneiden pohjapiirrokset paperilla ja pahvilla. Piirrä pahviin pienoismalli huoneesta ja leikkele paperista huonekalut samalla mittasuhteella. Vaihda paperisten huonekalujen paikkoja pahvihuoneessa ja testaile mikä näyttää hyvältä.

 • Sijoita huonekalut niin, ettei aurinko haalista niitä
 • Sijoita sohvat ja istuimet siten, että jokaisesta näkee hyvin television ruudun

 

Keittiö on kodin sydän

Paasaus kitchen_1633762393-200x300 Toimiva koti - Näillä vinkeillä teet kodistasi toimivan Suunnittele keittiöön riittävästi säilytys- ja työtilaa. Tilava keittiö voi olla myös kodikas keittiö, eikä sinne kannata hamstrata liikaa tavaraa. Suosi energiaa säästäviä kodinkoneita ja tee keittiöstä mahdollisimman käytännöllinen ja viihtyisä.

 

 

 

 

 

 

 • Aseta yläkaapit tarpeeksi korkealle työtasosta, jotta työtason käyttö on mahdollisimman helppoa
 • Jääkaappi, liesi ja tiskiallas on yleensä kovimmassa käytössä, järjestä ne siten, että kulku niiden välillä on mutkatonta
 • Säilytä tavarat kaapeissa, niin työtasot on aina tyhjänä ja puhtaana

Pienikin keittiö voi olla toimiva, jos tilankäyttö on tehokasta. Pidä käyttöesineet kaapeissa ja isommat esineet voi vaikka laittaa seinälle ja kattoon roikkumaan ripustuskoukkuihin.

 • Ripusta päivittäin käytössä olevat paistinpannut ka kattilat lieden tai työtason yläpuolelle
 • Säilytä kauniit posliiniastiat, kuten muumiastiat, esillä avohyllyssä
 • Säilytä tyhjät kulhot, purkit ja rasiat sisäkkäin
 • Säilytä tiskialtaan alla muovilaatikossa keittiön pienet puhdistusvälineet ja -aineet

Keittiön säilytystilat

Keittiön työtasot jäävät varsinaiseen käyttöönsä, kun keittiöstön laatikoston säilytystila on riittävä tavaroille. Mieti, onko kaikille keittiön tarvikkeille ollut käyttöä ja jos ei, niin myy ylimääräiset pois esimerkiksi kirpputorilla.

Vetolaatikoston ylimmästä laatikosta saat kätevän ylimääräisen työtason, kun kiinnität laatikon sisäreunoille puulistan, jonka päälle voit tarvittaessa laittaa siihen sopivan puulevyn tai leikkuulaudan. Kun avaat laatikon, laitat levyn päälle, saat ylimääräisen työtason ja alle jäävät astiat ovat suojassa.

Säilytä näkyvillä, esimerkiksi seinillä tai katolla roikkumassa, eniten käytössä olevat keittiön välineet, kuten kattilat ja paistinpannut. Laita ylimmäisiin kaappeihin ja kaappien takaosiin harvemmin käytössä olevat välineet. Keittokirjoille voit tehdä seinälle pienen hyllyn, jolloin ne pysyvät puhtaana eivätkä ole työtasolla tiellä.

Tee mikrolle seinään pieni teline, jolloin saat nostettua sen pois työtasolta ja voit alle laittaa esimerkiksi maustepurkkeja. Kaapiston hyllytilaa voi kasvattaa tiivistämällä hyllyjen väliä. Ylimmän hyllyn väli voi olla pienin ja siellä voi säilyttää kaikista pienimmät asiat.

 

Viihtyisä ja turvallinen kylpyhuone

Paasaus bathroom_1633762438-250x300 Toimiva koti - Näillä vinkeillä teet kodistasi toimivan Viihtyisä ja turvallinen kylpyhuone on ilo kaikille. Sitä voit helposti uudistaa vaihtamalla suihkuverhon ja suikumaton. Säilytystilaa saat kätevillä hyllyköillä, joita voit helposti kiinnittää kiristämällä ne lattian ja katon väliin – et näin ollen tarvitse porata seiniin kiinnitysreikiä.

Lisää säilytystilaa saat kiinnittämällä hyllyt seinille, esimerkiksi oven yläpuolelle. Lavuaarin alle jäävä tila kannattaa myös hyödyntää. Karsi kaikki turha tavara pois ja säilytä jäljelle jääneitä siististi vaikka muovikoreissa. Hyödynnä nurkkahyllyjä, joissa voit säilyttää pesuaineita ja shampoopulloja.

 

Makuuhuone

Makuuhuoneesta kannattaa tehdä viihtyisä. Varmista, että vaatteille on tarpeeksi säilytystilaa, ettei tavarat kasaannu kasoiksi pitkin makuuhuoneen nurkkia ja sängynalusia.

Paasaus bedroom_1633762467-300x200 Toimiva koti - Näillä vinkeillä teet kodistasi toimivan Sänkyä valitessa varmistu, että se on tarpeeksi pitkä ja leveä. Testaa myös patjan pehmeys. Jos tykkäät lukea kirjoja sängyssä, hanki suuria, selkää tukevia tyynyjä.

Asenna yölamppu tai lukulamput sängyn lähelle seinään kiinni siten, että voit sammuttaa valot nousematta sängystä.

Sängyn alle saat lisää säilytystilaa hommaamalla sängyn, jossa on vetolaatikot, tai hankkimalla erikseen säilytyslaatikot, jotka voit liu-uttaa sängyn alle.

Pehmoleluja varten voit ruuvata seinään kiinni kolmionmallisen verkon.

Jos vierashuonetta ei ole, voit hankkia olohuoneeseen vuodesohvan, jonka saa kädenkäänteessä muutettua vierassängyksi.

Vaatekaappiin, jossa on henkaritanko, voit hyödyntää alaosan laittamalla sinne pienen lipaston. Lipastossa voit säilyttää alusvaatteita, sukkia ja kenkiä.

 

Olohuone ja ruokailutila

Olohuone, keittiö ja ruokailutila ovat kodin käytetyimpiä ruokailutiloja. Sen takia niihin kannattaa panostaa.

Ruokailutilan voit tehdä olohuoneen yhteyteen.

Olohuoneesta saa viihtyisän, kun pitää sen siistinä ja poistaa sieltä turhat tavarat. Kaikille tavaroille on hyvä olla oma paikka, jonne jokainen palauttaa ne käytön jälkeen. Olohuoneen ilmettä voi nopeasti muutella käyttämällä sisustustyynyjä ja -peittoja.

 • Jos ruokapöydälle ei ole tilaa, asenna seinään taittuva pöytä
 • Ota tavaksi siivota turhat tavarat pois joka päivä
 • Kerää sanoma- ja aikakauslehdet ja mainokset lehtitelineeseen tai -koppaan

Television voi tv-tason sijaan kiinnittää suoraan seinään. Samaten äänentoistojärjestelmä ja kaiuttimet voi kiinnittää seiniin. Näin lattiatilaa säästyy ja imurointi ja lattian peseminen sujuu helpommin.

Huom! Samaan pistorasiaan saa kytkeä useamman pienitehoisen laitteen, mutta osa laitteista, kuten mikroaaltouuni ja kahvinkeitin, kuluttavat niin paljon virtaa, että niiden samanaikainen käyttö voi polttaa sulakkeen. Tarkista, että laitteiden takana on tarpeeksi tilaa kuumentumisen takia.

 

Askarteluhuone

Jos talossasi on ylimääräinen huone, voi tästä tehdä askarteluhuoneen tai miesluolan. Huoneessa voi jokainen puuhastella ilman, että muut huoneet sotkeutuu, eikä askarteluhuoneen tavaroita tarvitse aina kerätä pois muiden tieltä. Askarteluhuoneen pöytä voi olla laatikolla varustettu malli, eli pöytäkannen kun nostaa ylös, niin alta paljastuu pöydän levyinen laatikko. Laatikossa voi säilyttää keskeneräistä palapeliä, tai vaikka pikkuautoja.

Siisti sähköjohdot niputtamalla ne yhteen vaikka nippusiteellä. Näin johtonippu pysyy siistinä ja kompastumisvaara on pienempi.

Jos askarteluhuoneessa käytetään liimoja ja muita kemikaaleja, tuuleta huonetta säännöllisesti.

Eteinen ja käytävät

Käytäviä ja aultatiloja voi hyödyntää sijoittamalla sinne esimerkiksi kirjahyllyn. Näin tilaa säästyy muualta talosta. Naulakko kannattaa sijoittaa siten, ettei siinä roikkuvat takit haittaa ovien avaamista. Portaikon alle jäävän tyhjän tilan voi hyödyntää sijoittamalla sinne esimerkiksi toimistonurkkauksen. Näin tilaa säästyy makuuhuoneesta tai olohuoneesta. Kengät voi sijoittaa vaikkapa kätevään kenkäkaappiin, jolloin eteinen pysyy siistin näköisenä, eikä kenkiin tule kompastuttua.

Eteisen kaapit tuppaavat täyttyä tavaroista, jolloin kaapin tehokas käyttö häiriintyy. Käy säännöllisesti kaappisi läpi, myy kirpputorilla turhat vaatteet ja tavarat pois ja säilytä peilikaapissa vain niitä vaatteita, joita käytät päivittäin.

Lisää tilaa vaatekaappiin

Tee vaatekaapista monipuolinen. Säilytä paitoja ja takkeja henkareissa. Ruuvaa kaapinovien sisäpuolelle koukut laukkuja ja vöitä ja koruja varten. Hyödynnä kaapiston laatikoita ja sijoita sinne sukat ja alusvaatteet. Peilinkin voi kiinnittää vaatekaapin sisäpuolelle. Kengät voi säilyttää vaatekaapissa vaikka omissa kenkälaatikoissaan. Ota kengistä kuva, tulosta se ja liimaa kenkälaatikon kylkeen, jolloin näet jo kaapin avatessasi, missä mitkäkin kengät sijaitsee.

Säilytystilaa voi jakaa useamman henkilön kesken. Jos jaat esimerkiksi lasten kanssa, voi kaappien ovet maalata kuinkin käyttäjän mukaan, esimerkiksi lapsen kaapin ovet pinkillä ja oma sinisellä. Näin kukin erottaa jo kaukaa, minkä kaapin/laatikon takana on kenenkäkin tavaroita.

Jos kaikki vaatteet ei mahdu henkareihin, pyöritä rypistämättömät vaatteet, kuten neuleet ja villapaidat, rullalle. Sijoita vaatteet, joita käytät usein, omaan vaatekaappiisi ja harvoin käytössä olevat vaatteet vaikka vierashuoneen vaatekaappiin.

 

Hyödynnä hyllyjä

Hyllyt voivat olla puuta, lasia, muovia, metallia ja niitä voi käyttää mitä erilaisempien esineiden säilyttämiseen. Puuhyllyjä voi hyödyntää kirjahyllyinä ja lasista valmistetut hyllyt sopivat koriste-esineiden esilläpitämiseen. Hyllyjä hankkiessa on hyvä ensin ottaa mitat huoneesta, johon hyllyä suunnitellaan. Osa hyllystä voi olla avonaista ja osa erikokoisilla laatikoilla varustettuja. Isot laatikot on mahdollista jakaa lokeroihin pahviseinämillä, jotka pystyy askartelemaan myös itse. Jos laatikosto on iso, kuten esimerkiksi apteekkarin lipasto, voit helpottaa tavaroiden hakua kirjoittamalla kuhunkin laatikkoon sen sisältöä. Pidä laatikot siistinä imuroimalla niitä säännöllisesti, samalla voit heittää menemään ylimääräiset ja turhat tavarat. Pienet pullot saat pysymään laatikoissa pystyssä, kun kiinnität laatikon seinämiin pienet kuminauhat ja kierrät kuminauhan pullon ympäri.

Säilytysvinkkejä

 • Viinipulloja voi säilyttää omatekoisessa pullotelineessä. Leikkaa esim pvc-putkesta 30cm mittaisia putken pätkiä. Liimaa putket toisiinsa esimerkiksi kuumaliimalla ja varmista kiertämällä köysi putkien ympäri
 • Sijoita sängyn alle liikkuvia laatikoita, joihin voit säilyttää vaatteita ja tavaraa, joita et käytä päivittäin
 • Ovien yläpuolella on yleensä pienen hyllyn mentävä tila. Asenna hylly ja säilytä tavaraa siellä
 • Pienet kolmionmalliset hyllyt on hyvä lisä huoneiden nurkkiin
 • Harvoin käytetyt tavarat voi varastoida lastenhuoneen ylimpiin kaappeihin

 

Autotallin hyödyntäminen

Autotalliin on helppo säilöä monenlaista tavaraa. Sukset ja sauvat ja muut kevyet tavarat kuten pulkat voi nostaa kattoon kattotuolien päälle. Polkupyörille voi ostaa koukkutelineet seinille, jonne pyörät saa kätevästi ripustettua. Koukkuihin voi säilöä myös lapioita, johtoja ja vaikka potkukelkka.

Työkaluja varten voi seiniin naulata nauloja ja työkalun ääriviivat voi piirtää seinään, niin tietää, missä kohtaa mitäkin työkalua on säilytetty. Autotallissa voi tarvita myös pöytää. Kiinnitä pöytälevy seinään kahdella saranalla. Kiinnitä seinään kaksi köyttä, joiden toiset päät kiinnitetään pöydänkannen toiseen reunaan. Näin voit laskea pöytälevyn köysien varaan ja kääntää pöytä takaisin seinää vasten.

Tikkaita voi säilyttää autotallin ulkopuolella, laittamalla seinään kiinni koukkuja, joiden varaan tikkaat lasketaan.